Specijalna bolnica za rehabilitaciju
Историјски развој

Историјски развој

     Сијаринска бања, смештена на југу Србије позната је као лечилиште још из римског доба. У прилог овој тврдњи иде и легенда о томе како је добила назив. Наиме, жена цара Јустинијана, Теодора је имала прелепу сестру коју је од милоште звала „Сеја Ирина“, која је била господарица и велепоседница овог краја, па отуда и назив „Сеја Ирина“, који је касније устаљен у „Сијарина“.

     Природне лепоте привлачиле су бројне народе које су кроз епохе насељавали ове овде крајеве да уживају у чарима нетакнуте природе, обогаћене бројним термалним и минералним изворима. Значајни напредак туризма у Сијаринској бањи забележен је после Другог светског рата. На појаву Сијаринске бање као значајног туристичког центра Србије и Југославије утицао је проналазак гејзира 1954. године, који је битно изменио туристичке потенцијале овог места. Гејзир је јединствен зато што је једини у континенталном делу Европе. Са својим млазевима који достижу висину од преко 8 метара и температуром од 72oЦ представља главну знаменитост Сијаринске бање. Долазак бројних туристка захтевао је изградњу нових објеката за смештај туриста. Изградња хотела "Гејзер" Сијаринска бања 1975. године од епохалног је значаја за сам развој овога места. Број туриста је у наредним деценијама превазишао капацитете хотела, па су тако бројни приватни објекти преуређени и изграђени за потребе гостију који су стално хрлили у Сијаринску бању. Почетком овога века средствима државе Србије изграђени су базени који су дали још већи елан овом туристичком центру. Изградњом пратећих садржаја и објеката број туриста вишеструко се повећао у претходних двадесетак година. Сијаринска бања са својим гејзиром, термалним и минералним изворима данас је позната и изван граница Србије. Гејзерске ноћи, као манифестација са музичким садржајем традиционално окупљају грађане свих старосних категорија. Долазак познатих певача у току летње сезоне утичу да бар на пар дана Сијаринска бања постане главни центар југа Србије. Долазак нових туриста тражи стална улагања. Инвестирање државе, општине и грађана су сваким даном све већа. У самом хотелу као нови садржај издваја се нови Велнес центар. На овоме се наравно нећемо зауставити. Учинићемо да Сијаринска бања буде што привлачнија и што видљивија. Ваше је само да дођете. Добро дошли.

Сајт користи колачиц́е за персонализацију садржаја и огласа како би функционалност друштвених мрежа функционисала, као и за анализу промета на веб локацији. Прочитајте више на тастеру "Прикажи детаље".
Сајт користи колачиц́е за персонализацију садржаја и огласа на сајту.