Specijalna bolnica za rehabilitaciju
Specijalna bolnica, domaćin 8. sednice Skupštine Udruženja specijalizovanih zdravstvenih ustanova

Specijalna bolnica, domaćin 8. sednice Skupštine Udruženja specijalizovanih zdravstvenih ustanova

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" Sijarinska Banja je u petak 11.09.2020. godine bila domaćin 8. sednice Skupštine Udruženja specijalizovanih zdravstvenih ustanova za prevenciju, invalidnost i rehabilitaciju.

          Susred svih direktora RH centara u Sijarinskoj Banji imao je za cilj definisanje trenutnog stanja u RH centrima, a koje je izazvano epidomijom COVID-19. Naime, odlukom Ministarstva zdravlja, svi RH centri su zatvoreni sredinom marta, a mnogi od njih su postali COVID bolnice. Budući da je više od polovine postelja u njima na slobodnom tržištu, oni su time ostali bez prihoda. Ponovno otvaranje kapaciteta posle nekoliko meseci nije uzrokovalo povratak pacijenata i turista u planiranom obimu, tako da su oni u ozbiljnom problemu da održe likvidnost. Specijalne bolnice za rehabilitaciju koje se nalaze u banjskim i klimatskim mestima zapošljavaju preko 2.500 zdravstvenih radnika, trenutno rade smanjenim kapacitetima, pa samim tim i smanjenim prihodima. Zarade zaposlenih i ostale materijalne troškove, Specijalne bolnice ne dobijaju iz državnih izvora kao ostalo zdravstvo, već moraju da obezbede sprovođenjem rehabilitacije. Od Vlade RS tražimo da nadoknadi nagomilane gubitke, kao što je pomogla hotelijerima u gradovima, privatnom sektoru. Utoliko pre što su RH centri u banjama državne ustanove.

          Država ne bi smela da dozvoli da opstanak produžene rehabilitacije kao važnog segmenta zdravstvenog sistema bude doveden u pitanje.

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.