Specijalna bolnica za rehabilitaciju
Elekroterapije

Elekroterapije

Elektroterapija predstavlja korišćenje brojnih modaliteta električne struje koji se dobijaju pomoću modernih elektronskih uređaja u terapijske svrhe. Elektroterapija izaziva dilataciju (širenje) krvnih sudova i pojačava cirkulaciju krvi i limfe, pri čemu se povećava trofika tkiva i pospešuje reapsorpcija edema i smanjenje otoka. Na taj način smanjuje se zapaljenski proces i pomaže da se odstrane faktori koji dovode do bola. Elektroterapija na bol deluje analgetički što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži i oslobađanjem endogenih opoida kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe. Pospešuje regeneraciju perifernih živaca i osteogenezu (zarastanje) kod preloma kostiju.

Najčešće se koristi u lečenju:

 • sportskih povreda
 • artroza i artritisa
 • uganuća i izvrtanja zglobova
 • povreda ligamenata i mišića
 • problema sa nervima
 • bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme
 • bolnog ramena i lakta

Najveći efekat postižu se u kombinaciji sa ostalim modalitetima fizikalne terapije, a na prvom mestu sa:

Laseroterapijom

Krioterapijom

Magnetoterapijom

KAKO IZGLEDA TRETMAN?

Fizioterapeut postavlja terapijske elektrode na bolna i povređena mesta. U zavisnosti od veličine bolne regije postavljaju se uglavnom od dve do šest elektroda. Zatim se uključuje elektro aparat i podešava odgovarajuća i tačna terapijska frekvencija i amplituda. Pacijent oseti prijatne senzacije i mravinjanje a nikako neprijatnost i bol.Već posle samo nekoliko tretmana dolazi do poboljšanja, smanjenja bola i otoka.

GALVANSKA STRUJA

To je jednosmerna konstantna struja koja se primenjuje kod bolnih stanja, reumatskih oboljenja, otoka, povreda nerava i dr. Indikacije za primenu galvanske struje su: neuralgije, neuritisi, periferne lezije i paralize (ubrzava ishranu nerava i oporavak), periartritis, bursitis, tendinitis, entezopatije (zapaljenje mekih tkiva oko zglobova), artroze, artritis (bolna kolena, kukovi, zglobovi šake), cervikalni i lumbalni sindrom, posttraumatski otoci i hematomi, distorzije (povrede mekih tkiva).

ELEKTROFOREZA

Terapijska procedura unošenja lekova u organizam posredstvom jednosmerne konstantne ili jednosmerne impulsne struje srednje frekvencije. Ovom metodom omogućeno je da lek u najkraćem vremenskom periodu bude unešen na mesto povrede ili zapaljenja i odmah deluje. Ova metoda se primenjuje posredstvom elektroda koje su obavijene gazom i natopljenoj u destilovanoj vodi i ravnomerno poprskane rastvorom leka (kortiko preparati, anlagetici, antibiotici). Prednosti ove terapije su produženo dejstvo leka jer se u koži stvara depo i lek se postepeno oslobađa u tkivo, te deluje u maksimalnoj koncentraciji direktno na mestu patološkog procesa. Tako se ujedno izbegava i oštećenje gastrointestinalnog trakta i zaobilazi krvotok jetre, a time i njeno oštećenje.

Primenjuje se kod:

 • lokalnog zapaljenja potkožnog tkiva ili nekog zgloba
 • ožiljnih stanja
 • fibrozno promenjenih mišića i periartikularnih tkiva
 • posttraumatskih stanja
 • zapaljenskih i degenerativnih reumatskih oboljenja
 • vanzglobnog reumatizma (periartritis, burzitis, tendinitis, entezopatije..)

INTERFERENTNE STRUJE

Interferentna struja (Nemecova struja) predstavlja naizmeničnu struju dobijenu ukrštanjem tj. interferencijom dve struje srednje frekvencije te se nazivaju i "ukrštene struje". Primenjuju se posredstvom četiri elektrode raznih oblika i veličina koje se stavljaju na kožu. U poslednje vreme sve se više koriste bipolarne interferentne struje koje se aplikuju posredstvom dve elektrode. Prednost ove terapijske procedure je dubinski efekat u tkivima na mestu ukrštanja struja (npr. zglob kuka). Ona je i jedini oblik elektroterapije koja se može primeniti i kod bolesnika koji imaju prisustvo metala u organizmu (npr: nakon ugradnje veštačkog kuka). Terapijsko dejstvo na tkiva je višestruko: smanjenje bola (anlagetsko dejstvo), smanjenje otoka (antiedematozno), smanjenje upale (antiinflamatorno), ubrzavanje regeneracije tkiva (poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom), pospešuju osteogenezu tj. zarastanje kostiju nakon preloma.

MAGNETOTERAPIJA

Magnetoterapija podrazumeva primenu konstantnog ili promenljivog magnetnog polja niske frekvencije u terapijske svrhe.

Dejstvo ove terapije je mnogostruko:

 • deluje protiv upale tkiva (antizapaljenski)
 • protiv otoka (antiedematozno)
 • protiv bola (analgetski)
 • smanuje "grč" mišića (spazmolitično)
 • regeneriše tkivo
 • stimuliše zarastanje kosti nakon preloma (stimuliše osteogenezu)

SONOFOREZA I ULTRAZVUK

Terapija utrazvukom (UZ) podrazumeva terapijsku primenu zvučnih talasa od oko 1 milion oscilacija odnosno 1000 kHz. Dejstvo na tkivo je višestruko. Osnovni princip dejstva je mehaničko delovanje koje se stastoji u visokofrekventnom talasnom kretanju zvučnih talasa koje dovodi do mehaničkog treperenja čestica tkiva a time i do "mikromasaže" tkiva. Ostala dejstva su: širi krvne sudove (vazodilatacija), deluje protiv bola (analgetski), protiv upale tkiva (antizapaljenski), protiv otoka (antiedematozno), smanuje "grč" mišića (spazmolitično), smanjuje ožiljke (fibrinolitičko), povećava nadražljivost motornih nerava.

Kontraindikacije:

tromboflebitis u aktunoj fazi

febrilno stanje

uznapredovala okluzivna arterijska oboljenja (iii i iv stadijum)

pacijenti sa pacemakerom

DIJADINAMIČNE STRUJE (DDS)

Dijadinamične struje su niskofrekventne struje polusinusoidnog oblika koje se primenjuju u vidu pet modulacija pri čemu svaka modulacija ima određeni terapijski efekat. Terapijski efekat je višestruk: analgetsko dejstvo (protiv bola), spazmolitično (smanuje "grč" mišića), vazodilatatorno (normalizuje poremećenu cirkulaciju), protiv upalno dejstvo

Primenjuju se kod:

 • degenerativnog reumatizma (cervikalni i lumbalni sindrom, artroza perifernih zglobova)
 • vanzglobnog reumatizma (fibromijalgija, periartritis ramena i kuka, entezopatije)
 • zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, mb. bechterew…)
 • sportske povrede (distenzije-distorzije zglobova, kontuzije ili rupture mišića)
 • prelomi kostiju, sudekova artrofija, neuralgije (npr. trigeminusa, radikulopatije)

TENS (TRANSKUTANA ELEKTRIČNA NERVNA STIMULACIJA)

Ova metoda je jedna od najdelotvornijih u borbi protiv bola (akutnog ili hroničnog), te omogućava pacijentu da kontroliše bol i na taj način smanji upotrebu analgetika. Prednost ove terapije je što se može koristiti i u terminalnom stadijumu malignih oboljenja u cilju smanjenja bola. Bol se ovom terapijskom procedurom leči električnim draženjem senzitivnih nervnih završetaka u nivou kože naizmeničnom niskofrekventnom impulsnom strujom te se blokira prenos impulsa bola do kičmene moždine to jest vrši se "kontrola ulaza bola". Metoda se primenjuje posredstvom elektroda koje se postavljaju na kožu iznad bolnih tačaka, duž mišića i perifernih nerava.

Primenjuje se kod:

 • kontrole akutnog, hroničnog i neurogenog bola
 • kontrole postoperativnog i porođajnog bola
 • bola u terminalnom stadijumu malignih oboljenja
 • sportskih povreda i posttraumatskih stanja (nagnječenja tkiva, istegnuća mišića, tetiva, iščašenja zglobova…)
 • degenerativnog reumatizma (cervikalni i lumbalni sindrom u fazi jakih bolova)
 • radikulopatije (radikularni bol - išijas, brahijalni sindrom)
 • postherpetičnih neuralgija
 • fantomskih bolova nakon amputacije
 • vanzglobnog reumatizma (periartritis ramena i kuka)

ELEKTROSTIMULACIJA

Elektrostimulacija je terapijska procedura niskofrekventnim strujama pri kojoj se koriste nadražaji određenog inteziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod mišića koji iz određenih razloga nisu u stanju da funkcionišu na normalan način. Stimulacija mišića tj. jest kontrakcija se može izazvati električnim impulsima preko motorne tačke mišića (mesto gde nerv ulazi u mišić) ili motorne tačke nerva (mesto gde je nervno stablo najpovršnije, najbliže površini kože). Ova metoda se primenjuje posredstvom više vrsta elektroda – pločastih (za stimulaciju grupe mišića odjednom) ili tačkaste elektrode (za stimulaciju pojedinačnih mišića).

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.