Specijalna bolnica za rehabilitaciju
Istorijski razvoj

Istorijski razvoj

     Sijarinska banja, smeštena na jugu Srbije poznata je kao lečilište još iz rimskog doba. U prilog ovoj tvrdnji ide i legenda o tome kako je dobila naziv. Naime, žena cara Justinijana, Teodora je imala prelepu sestru koju je od milošte zvala „Seja Irina“, koja je bila gospodarica i veleposednica ovog kraja, pa otuda i naziv „Seja Irina“, koji je kasnije ustaljen u „Sijarina“. 
     Prirodne lepote privlačile su brojne narode koje su kroz epohe naseljavali ove ovde krajeve da uživaju u čarima netaknute prirode, obogaćene brojnim termalnim i mineralnim izvorima. Značajni napredak turizma u Sijarinskoj banji zabeležen je posle Drugog svetskog rata. Na pojavu Sijarinske banje kao značajnog turističkog centra Srbije i Jugoslavije uticao je pronalazak gejzira 1954. godine, koji je bitno izmenio turističke potencijale ovog mesta. Gejzir je jedinstven zato što je jedini u kontinentalnom delu Evrope. Sa svojim mlazevima koji dostižu visinu od preko 8 metara i temperaturom od 72oC predstavlja glavnu znamenitost Sijarinske banje. Dolazak brojnih turistka zahtevao je izgradnju novih objekata za smeštaj turista. Izgradnja hotela "Gejzer" Sijarinska banja 1975. godine od epohalnog je značaja za sam razvoj ovoga mesta. Broj turista je u narednim decenijama prevazišao kapacitete hotela, pa su tako brojni privatni objekti preuređeni i izgrađeni za potrebe gostiju koji su stalno hrlili u Sijarinsku banju. Početkom ovoga veka sredstvima države Srbije izgrađeni su bazeni koji su dali još veći elan ovom turističkom centru. Izgradnjom pratećih sadržaja i objekata broj turista višestruko se povećao u prethodnih dvadesetak godina. Sijarinska banja sa svojim gejzirom, termalnim i mineralnim izvorima danas je poznata i izvan granica Srbije. Gejzerske noći, kao manifestacija sa muzičkim sadržajem tradicionalno okupljaju građane svih starosnih kategorija. Dolazak poznatih pevača u toku letnje sezone utiču da bar na par dana Sijarinska banja postane glavni centar juga Srbije. Dolazak novih turista traži stalna ulaganja. Investiranje države, opštine i građana su svakim danom sve veća. U samom hotelu kao novi sadržaj izdvaja se novi Velnes centar. Na ovome se naravno nećemo zaustaviti. Učinićemo da Sijarinska banja bude što privlačnija i što vidljivija. Vaše je samo da dođete. Dobro došli.
 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.